Венозні трофічні виразки

Назва латиною: ulcus cruris venosum

Венозні трофічні виразки (ulcus cruris venosum)

Коли рани не загоюються

Трофічні виразки варикозного походження, як правило, погано загоюються, або не загоюються взагалі.

Найчастіше вони розташовуються близько медіальної кісточки. Зазвичай від них страждають люди похилого віку разом із низкою супутніх захворювань. Розвиток виразок на ногах може бути обумовлено наявністю цукрового діабету або серцевої недостатності. В жінок варикозні виразки зустрічаються частіше, ніж у чоловіків. Основною причиною їх розвитку зазвичай є тривало існуюча венозна недостатність. У таких випадках говорять про трофічні виразки варикозного походження.

Як розвивається варикозна виразка

Через порушення функцій (медичний термін: хронічна венозна недостатність) вени більше не в змозі швидко транспортувати кров від ніг до серця. Розвивається застій крові, що веде до розширення вен. Цей застій, або стаз, призводить до пошкодження найменших кровоносних судин - капілярів, які постачають клітини киснем і поживними речовинами й виводять з тканин продукти обміну речовин. Пошкоджені капіляри не можуть задовільно виконувати свої функції. На початку, шкіра на уражених ділянках стає чутливою, втрачає еластичність й ущільнюється. Далі починається некроз шкіри, і будь-яка, ледь помітна травма перетворюється у відкриту рану.

Відкриті рани дуже болючі. Мікроорганізми, що розмножуються в рані й навколо неї, можуть викликати неприємний запах. Часто через це пацієнти не виходять з дому й уникають контактів з іншими людьми. Через виражені больові відчуття пацієнти практично не рухають ураженої кінцівкою. Відсутність рухів, в свою чергу, відключає насосний механізм, який допомагає транспортуванні крові в напрямку серця, що запускає замкнуте коло.

Прогноз лікування

Хоча пацієнт може страждати від варикозних виразок на протязі багатьох років, перспективи одужання для такого пацієнта позитивні: близько 90% всіх варикозних виразок можна вилікувати за використанням доступних на сьогоднішній день методів лікування.

Передумови для успішного лікування

Ефективне лікування хронічних ран грунтується на двох принципах: санації ран (дебрідмент) і лікування основного захворювання. Ці принципи описують два основних моменти концепції лікування ран компанії medi. Також компанія medi пропонує універсальні рішення для профілактики рецидивів. Крім випробуваних і перевірених наборів компресійних гольфів двох видів mediven ulcer kit, компанія medi також пропонує медичні серветки для дебрідмента ран й абсолютно новий підхід до компресійного лікування венозних виразок з допомогою circaid juxtacures.

Ефективне лікування венозних виразок включає в себе:

  • Обробку і дебрідмент рани та догляд за раною: очищення рани та догляд за навколишньою шкірою.
  • Компресійна терапія є важливим елементом лікування хронічних ран. Проте багато хто вважає, що догляд за раною обмежується очищенням і обробкою навколишньої шкіри.
  • Лікування основного захворювання: в разі венозних виразок це означає, що необхідно лікувати захворювання вен. Медичний компресійний трикотаж використовується для симптом-модифікуючої терапії захворювань вен.

Крім знеболювання і компресійної терапії, в лікуванні венозних виразок важливу роль відіграє догляд за раною, який повинен проводитися кваліфікованими фахівцями. Не намагайтеся самостійно лікувати венозні виразки за допомогою мазей і бинтів. Виразка має бути очищена, нежиттєздатні тканини видалені. Спеціальні лікувальні засоби сприяють процесу загоєння.

Фази лікування та загоєння

Фаза 1: дебрідмент рани
В результаті хронічної недостатності вен варикозні виразки зазвичай оточені щільною сполучною тканиною, яку необхідно видалити. В якості альтернативи можна використовувати мазі, які розм'якшують тканинний детрит, руйнують біоплівки й очищають рану. Спеціальний матеріал пов'язки поглинає ексудат. Пов'язки з вмістом срібла використовуються для лікування інфікованих ран.

Фаза 2: проліферація
У другій фазі організм поповнює відсутню тканину. Для підтримки зростання сполучної тканини застосовуються засоби для ран (гідроколоїдна та гідрополімерна пов'язки), які стимулюють утворення сполучної тканини й підтримують оптимальну вологість рани.

Фаза 3: епітелізація
У третій фазі рана зменшується, і епітелій наростає від країв рани всередину. Оскільки при наявності хронічної венозної недостатності фази 1 і 2 серйозно порушуються, без підтримуючого лікування більшість венозних виразок не досягають третьої фази. На цьому останньому етапі рана також повинна мати збалансований рівень вологості, а пов'язка не повинна прилипати до нової шкірі. Для цієї мети зазвичай використовуються тонкі пов'язки (гідроколоїдна або гідрополімерна). Для скорочення цієї фази рана може бути закрита взятим у пацієнта шкірним трансплантатом. Для цього існує ряд хірургічних методик, при яких трансплантують невеликі ділянки шкіри, або на рану накладається сітчастий шкірний трансплантат.

Регульовані нерозтяжні компресійні бандажі medi

Регульовані нерозтяжні компресійні бандажі medi допоможуть в лікуванні хронічних венозних виразок.

Дізнайтесь більше про медичні вироби компанії medi для лікування ран.